Tjugoåtta procent av alla flickor mellan 7 och 15 år spelar fotboll, vilket gör fotbollen till den överlägset största tjejidrotten.

På andra plats kommer ridsport som engagerar 21 procent av sju till femtonåriga tjejer. Hästböcker finns hur många som helst, medan det är avsevärt sämre beställt med fotbollsböcker för flickor. Vilket förstås är hemskt synd, särskilt som det handlar om tjejer i bokslukaråldern. 

Det var utgångspunkten när jag började skriva på det manus som så småningom resulterade i Fotboll och kyssar.

I händelsernas centrum står Emma som går i femte klass. Hon är en ganska vanlig tjej som har dåligt självförtroende och nära till tårarna. I berättelsens början är hon helt färsk som fotbollspelare, men blir snabbt duktigare. Framför allt är hon bättre än hon själv tror.

Nu finns det sju böcker i serien. Den senaste heter Röda kort och svarta naglar och handlar om när Emma börjar högstadiet, på en ny skola. På fotbollsplanen har Uddens BK chans att vinna serien. Hemma är brorsan Mattias jobbigare än någonsin - hade inte livet varit bättre utan honom? En helt annan kille är Johannes i Uddens P15 ...

Om Bollkänsla 6, Falskspel och finter:

"/.../ tjejerna är i puberteten, och ibland flyger grodor ur deras munnar, välformulerat och många gånger fångade på kornet. Tränarna sliter i ena riktningen, tjejerna i den andra, varpå berättelsen djupnar, får ton och atmosfär. /.../

Den här boken rymmer väldigt mycket om utanförskap, om att inte höra till, samtidigt som sportens värld blir en arena att vara i, mot alla odds. Det är väl berättat av Mikael Thörnqvist, på ett lättsamt sätt. Här finns en ungdomlig ton som övertygar. Väl avlyssnad tonårsdramatik!"

Staffan Engstrand, BTJ

"Ett stort plus för en mycket realistisk samtida vardagsskildring med MSN, Bilddagboken, mikrotinade bullar, Idol och franska glosor som förmodligen får vilken mellanstadie- eller högstadietjej som helst att känna igen sig."

Kajsa Ragnestam, BTJ